ONTBRAMEN

ONTBRAMEN, VOOR HET VERWIJDEREN VAN SCHERPE RANDEN
Ontbramen - Walther Trowal

Bij vrijwel elke metaalbewerking die gedaan wordt, zoals bijvoorbeeld gieten, stansen, zagen of verspanen, ontstaan bramen. Dit zijn vaak scherpe, opstaande oneffenheden aan de randen. Dit kan voor de eindgebruiker gevaarlijk zijn, en daarom is het zeer belangrijk dat deze bramen netjes worden afgewerkt. De machines van Walther Trowal zorgen voor het ontbramen; het vergladden en wegnemen van deze scherpe metaalrandjes. Het is een nabewerking die zorgt dat het eindproduct veilig en correct kan worden gebruikt.

Door de combinatie van een vibrerende machine, chips, compound en water worden de aanwezige bramen afgeslepen. Het ontbramen, ook wel afbramen genoemd, wordt door Walther Trowal mogelijk gemaakt door de productie van o.a. rondvibratoren en centrifugaalslijpmachines. Aangezien bramen nogal kunnen verschillen in grootte en dikte, heeft elke machine zijn eigen specialiteit.

Ontbramen door middel van rondvibratoren

De rondvibratoren van Walther Trowal zijn universele afbraammachines, welke voor alle soorten materialen en bewerkingsmethoden kunnen worden toegepast. Met deze rondvibratoren zijn de bewerkingsmogelijkheden bovendien eindeloos. Toepassingen variëren namelijk van het agressief ontbramen en kantenverronden tot het hoogglanspolijsten van zeer kwetsbare onderdelen.

Walther Trowal beschikt momenteel over vijf types rondvibratoren. Het gaat hierbij om de CF-Rondvibrator, CD-Rondvibrator, CB-Rondvibrator, CM-Rondvibrator en de MV-Multivibrator, waarbij elke machine haar eigen bewerkingsspecialisatie heeft.

Lees hier meer over onze rondvibratoren.

Ontbramen door middel van centrifugaalslijpmachines

Centrifugaalslijpmachines zijn zeer geschikt voor het verwijderen van sterke bramen en het kanten verronden van kleine en middelgrote onderdelen. Ze hebben namelijk minimaal tien keer zoveel slijpvermogen als rondvibratoren. Vandaar dat ze binnen organisaties als tijd- en kostenbesparend gezien worden. Hoewel de centrifugaalslijpmachines meer slijpvermogen bezitten, zijn ze daarnaast ook inzetbaar op het gebied van speciale, subtiele procestechnieken zoals fijnslijpen en polijsten.

Walther Trowal beschikt momenteel over drie types centrifugaalslijpmachines. Het gaat hierbij om de TT…A/2C, de TT…SM en de TT…B. Ook hier heeft elke machine haar eigen bewerkingsspecialisatie.

Lees hier meer over onze centrifugaalslijpmachines.